Tiedote 28.9.2021

Uusi puheenjohtaja Minna Canthin talo ry:lle
Kuopiossa sijaitsevan Kanttilan muutos- ja korjaustyön toteuttamiseksi perustettu Minna Canthin talo ry on valinnut yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksen emeritusprofessori, säveltäjä Atso Almilan. La 2.10.2021 klo 15:00 voi Kanttilan suunnitelmiin ja Atso Almilan uraan tutustua Kanttilakierroksella Kanttilan popup -kirjakahvilassa, joka on yleisölle avoinna pe 10:00-18:00 ja la 10:00-15:00 sekä sopimuksen mukaan.

Kulttuurikentän näkijä Ensimmäisen kerran Almilaa ehdotettiin puheenjohtajaksi jo vuonna 2018, mutta silloin hän ei työkiireiltään ehtinyt. Kokemus työskentelystä säveltäjänä, kolumnistina ja opettajana sekä pitkään Tampereen, Joensuun ja Kuopion kaupunginorkestereiden kapellimestarina sekä taiteellisena johtajana ovat luoneet Almilalle hyvän näköalapaikan koko kulttuurikentän mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista. Ja eittämättä vaikutusta on ollut sillä, että hän on asunut Kuopiossa viimeiset 25 vuotta. Siinä missä @atsoalmilaa seurataan päivittäin Twitterissä, voi Almilan nähdä leppoisasti juttelemassa Kuopion kauppahallin käytävällä.

Kanttilan visio
Minna Canthin talo ry vaalii Minna Canthin henkistä perintöä tukemalla sananvapauteen ja tasa-arvoon liittyvää toimintaa eri muodoissaan. Tätä tehtävää edistämään Kanttilassa tulee olemaan Minnan näyttämöt, Minnan koti ja Minnan Salonki. Minnan näyttämöt tarjoaa tilaa kehittää taiteen ja tieteen käyttö- ja tekotapoja perinteisissä ja digitaalisissa ympäristöissä. Minnan koti sisältää residenssitoimintaan työtiloja sekä seitsemän 1-2 hengen huonetta, joita voi vuokrata myös majoitushuoneiksi. Minnan Salonki sekä galleria tarjoavat tilaa kohtaamisille. Minnan kahvila sekä puoti palvelevat ympärivuotisesti. Perinteisen kulttuurimatkailukohteen suurin muutos liittyy dialogiseen virtuaalisuuteen, jota koko talo pystyisi tarjoamaan live-kohtaamisten lisänä, kulttuurihistoriaa kunnioittaen.

Muutos- ja korjaustyön tilanne ja rahoitus
Hankkeen toteuttajana on kiinteistö Oy Minna Canthin talo 20-22 ja rakennuttajana toimii Minna Canthin talo ry. Kanttilan rakennushistoriallisen selvitys (RHS), tilasuunnitelma ja arkkitehti-piirustukset ovat valmiita. Meneillään on LVIS-suunnittelu- ja rakennuslupavaihe. Tähän mennessä yhdistys on vienyt asiantuntijatyönä hanketta eteenpäin ja projektin kustannukset ovat n. 450 000 €. Itse muutos- ja korjaustyön rahoittajia neuvotellaan edelleen. Elokuun lopussa 2021 yhdistys sai Poliisihallituksen myöntämän rahankeräysluvan, joka vauhdittaa noin 4,5 miljoonan muutos- ja korjaustyörahoituksen tarvetta. Lisäksi on käynnissä Kansansivistysrahaston kulttuurilahjakeräys 31.10.2021 saakka.

Tee historiaa – tue Kanttilaa!
Minna Canthin talo ry kutsuu koko Suomea mukaan rakentamaan sananvapauden ja tasa-arvon, Vapauden talo Kanttilaa. Valmistuessaan vuonna 2025 Kanttila olisi merkittävä kulttuuriteko koko Suomelle ja Kuopion kaupungille oma, merkityksellinen 250-vuotislahja.

Lisätiedot, Kanttilan varaukset: Minna Canthin talo ry, info@minnacanth.fi, Anja Lappi p. 040 538 3823, Minna Canthin katu 22, Kuopio.

Popup -kahvila avoinna pe 10:00-18:00 ja la 10:00-15:00 ja sopimuksen mukaan. www.facebook.com/minnacanthintalo www.kanttila.fi @minnacanthtalo #minnacanthintalo