Etusivu2020-07-16T13:35:18+00:00

KANTTILAA KUNNOSTAMASSA

Minna Canthin (1844 – 1897) talo, Kanttila, sijaitsee aivan Kuopion keskustassa Snellmaninpuiston laidalla, vain 5 minuutin kävelymatkan päässä torilta. Tämä kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus oli Minna Canthin koti, kokoontumispaikka ja seinät, joiden sisällä puolustettiin tasa-arvoa.

Kanttilan itse rakennuksen historia ulottuu aina 1820-luvulle, jolloin kehvolaiselle talonpoika Petter Wäänäselle myönnettiin kirjakaupanpito-oikeus ja hän perusti ensimmäisen Sisä-Suomen kirjakaupan Kanttilaan. Kanttilan tontin ensimmäinen omistaja vuonna 1780 oli kirjansitoja Skotte!

Lokakuussa 2016 perustetun Minna Canthin talo yhdistyksen tavoitteena on toteuttaa mittava korjaus- ja muutostyö Kanttilaan ja pelastaa se kulttuurin käyttöön.
Muutos- ja korjaustyö on alkanut. Taustatutkimukset ja rakennushistoriallinen selvitys (RHS) ovat valmiit. Nyt pääsuunnittelijaksi valittu arkkitehtitoimisto Arto Mattila tekee tilasuunnitelmien pohjalta piirustukset, jonka jälkeen lopullinen budjetti tarkentuu. Nyt budjetti on n. 3,5 milj EUR.
Yhdistys ei ole toistaiseksi onnistunut hankkimaan päärahoitusta,  mutta työ etenee suunnitelmien mukaisesti. Kuopion kaupunki on tukenut hanketta vuonna 2017
50 000 EUR  ja viime vuonna kaupunki osti  tontin, joka on vuokrattu Kanttilalle 40 vuodeksi. Tämän lisäksi yhdistys on saanut apurahoja suunnittelutyön edistämiseen, josta suuri kiitos kaikille.  Katso tästä lahjoittajat.  

Voit tukea hanketta esimerkiksi liittymällä kannattajajäseneksi, jakamalla somessa tietoa tai tulemalla 1.7.2020_Kanttila_tiedotteet_final, joka on auki 2.7.-6.9.2020 Kuninkaankatu 15, Kuopio. Tutustu näyttelyyn tästä linkistä

Minna Canthin perintö meille ja tuleville sukupolville on ennen kaikkea sananvapauden ja tasa-arvon perintö. Tuleva Kanttila jatkaa Minna Canthin henkistä perintöä toimimalla kulttuurikeskuksena keskittyen sanataiteen ja journalismin aloihin sekä taiteen ja yhteiskunnan suhdetta käsitteleviin teemoihin.

Suunnitelmissa on taiteen ja tieteen residenssitoimintaan keskittynyt kulttuurikeskus, joka sisältää majoitustiloja, esiintymis- ja kokoontumistilan, kahvila-ravintolan, työtiloja sekälisätyn todellisuuden (AR) keinoin avautuvaa Minna Canthin historiaa.  Yleisölle Kanttila tulee tarjoamaan ympärivuotisen kulttuurimatkailukohteen ja kiinnostavan kohtaamispaikan.

Lue tästä 2019 vuosikertomus.Vuosikertomus_MCTry2019_6.5.2020
Lue tästä KANTTILA_KUOPIO_SUUNNITELMIA_2020_6

ESITTELY

 Katso tästä Kanttilan esittely_päivitetty_4/2020

MINNAN KOTI/ RESIDENSSI JA TYÖTILA
MINNAN PUOTI JA KAHVILA, INFO
MINNAN SALONKI, KOKOUSTILAT
MINNAN KUISTI, ESITYTILAT
MINNAN ULLAKKO, GALLERIA

AJANKOHTAISTA