Katso koko video
Katso koko video

Tule ja auta!
Tarvitsemme apuasi-Korjataan Minna Canthin talo Kanttila
kulttuurin käyttöön!

Minna Canth ( 1844-1897) oli aikansa Suomessa merkittävä mielipidevaikuttaja ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Hän oli kirjallisuutemme uudistaja ja suomalaisen realismin uranuurtaja sekä ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Hänen elämäntyöllä on ollut suuri merkitys Suomen kehittymiseen tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijämaaksi.

Minna Canthin entinen koti- ja liiketila Kanttilan korjaaminen on peruskorjaushanke Kuopiossa, jossa kulttuurihistoriallisesti tärkeää rakennuskantaa muutetaan kulttuurin käyttöön. Valmistuttuaan Kanttilassa toimiva Minna Canth akatemia vaalii Minna Canthin henkistä perintöä tukemalla sananvapauteen ja tasa-arvoon liittyvää toimintaa eri muodoissaan.

Hanke tarvitsee nyt varoja ja tukea kunnostusta varten.
Voi lahjoittaa tästä.

Tee historiaa – tue Kanttilaa

Kanttila ennen ja tulevaisuudessa

Kanttila on Kuopion vanhimpia käytössä olevia rakennuksia. Rakennuksessa on sijainnut Sisä-Suomen ensimmäinen kirjakauppa (1820-1846) ja Minna Canthin koti ja liiketila (1854-1897).

Rakennus on voimassa olevan asemakaavan mukaan suojeltu merkinnällä sr-7 ja on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus.

”Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennusta ei ilman pakottavaa syytä saa hävittää. Rakennuksen kellariin ja ullakolle saa rakentaa pääasiassa olevan vaipan sisäpuolella kerrosalaan luettavia tiloja sen estämättä, mitä sen rakennusoikeudesta, kerrosluvusta tai rakennuksen korkeudesta on kaavassa määrätty. Rakennuksen pihan puolisiin julkisivuihin saa tehdä muutoksia. Kadun puoleisiin julkisivuihin kohdistuvien korjaus- ja muutostöiden tulee olla sellaisia, että rakennuksen historiallinen tai kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne säilyy. ” RHS, 2020, s.14.

Tutustu tulevan Kanttilan toimintaan

Katso päivittyvät arkkitehtipiirrokset, lue tulevien tilojen toimintakuvaukset sekä tutustu tieteen ja taiteen residenssitoimintaan.

LUE LISÄÄ +

Kanttilan rakennushistoriallinen selvitys

Nykyinen Kanttilan rakennus on käynyt läpi useita massiivisia muutosvaiheita.

LUE LISÄÄ +

Kuka oli Minna Canth?

Minna Canthin ja hänen aikalaistensa ansiosta Kuopiolla on suuri merkitys Suomen kehittymiseen tasa-arvon, sananvapauden ja demokratian edelläkävijämaaksi!

LUE LISÄÄ +

Kanttilan rakennus ulkoa

Vieraile Kanttilassa

KANTTILA ON TALVELLA KIINNI
Minna Canthin katu 22, Kuopio

OSOITE: Minna Canthin katu 22, 70100 Kuopio (Käynti Snellmaninpuiston vierestä, 450 metriä Kuopion torilta)
Huom! Käynti sisäpihan kautta, Kuninkaankatu 15

Hankkeen tavoitteen on kunnostaa Kanttila  kulttuurin käyttöön edistämään Minna Canthin aloittamaa työtä sananvapauden, tasa-arvon ja demokratian eteen. Kanttilaan perustetaan Minna Canth akatemia, residenssi- ja työtiloja, Minnan Salonki, esitystila ullakolle ja tietenkin kahvila. Kanttila tulee olemaan avoin kaikille.

HUOM! Muutos- ja korjaustyön rahoitus ei ole vielä ratkennut ja talo on vuoden 1974 lastulevyremontin jäljiltä.

Kanttilan toisessa kerroksessa on lavastettu yksi residenssi-hotellihuone ja rakennushistoriallisessa selvityksessä tunnistettu Minnan salonki. Salonki oli (1880-1897) paikka, missä muutettiin maailmaa mm. keskustelemalla, kirjoittamalla ja kohtaamisilla.

Salongilla on keskeinen rooli tulevaisuudessa: Kanttilan suunnitelmiin kuuluu Minna Canth akatemian perustaminen, joka vaalii Minnan henkistä perintöä toteuttamalla tasa-arvoa ja sananvapautta edistävää toimintaa.

Voit varata Kanttilan yksityisesittelyn ja luennon ryhmällesi info@minnacanth.fi
alk. 120 € +alv, kesto n. 1 h. Tilauksesta kahvi & kakku/suolainen tarjoilu, esim. kahvi & Minnan kakkua. Ota yhteyttä info@minnacanth.fi tai soita 040 538 3823.

Tapahtumat

Uutiset

Tilaa Kanttilan uutiskirje

Lähetämme sähköpostitse uutiskirjeitä noin kerran kuukaudessa.

Tilaa Kanttilan uutiskirje

Lähetämme sähköpostitse uutiskirjeitä noin kerran kuukaudessa.