Historiallinen rakennus Kanttila

Nykyinen Kanttilana tunnettu rakennus Kuopion Snellmaninpuiston varrella on entinen kirjailija Minna Canthin koti ja liikeyritys. Rakennus on nimetty kuuluisan omistajansa mukaan. Minnan kuoleman jälkeen Minna Canthin Perilliset Oy jatkoi yritystoimintaa aina vuoteen 1974 saakka. Tämän jälkeen omistus ja käyttötarkoitus ovat vaihdelleet suuresti.

Taloa on muokattu karkealla kädellä kunkin ajan arkkitehtuurin mukaisesti, joten 1800-luvusta, ja Minna Canthin vaiheesta, on vain vähän jäljellä. Rakennuksen nykyinen ulkoasu on pääasiassa 1909-1910 muutosvaiheesta, ja 1930- ja 1940-luvuilla tehdyistä muutoksista. Sisätiloissa taas näkyy voimakkaasti 1970-luvun muutosvaihe. Vasta vuonna 2003 julkisivu suojeltiin.

Kanttila on Kuopion vanhimpia käytössä olevia rakennuksia. Se on suojeltu eikä sitä saa hävittää.

Kanttilan rakennushistoriallinen selvitys

Nykyinen Kanttilan rakennus on käynyt läpi useita massiivisia muutosvaiheita. Selvityksessä on paneuduttu korttelin ja Kanttilan tontin historiaan kaupungin varhaisvaiheista asti.

LUE LISÄÄ +

Mediagalleria (Tulossa!)

Galleriaan on koottu Minna Canthin ja Kanttilan historiasta kertovia valokuva- ja videomateriaalia.

Kanttilan historia

Kanttilan historia

Kanttilan historia aikajana

Minna Canth

”Vanhojen totuuksien täytyy väistyä uusien tieltä.

Minna Canth (1844–1897) asui ja piti Kanttilassa lanka- ja sekatavarakauppaa, sekä emännöi kuuluisaa kulttuurisalonkiaan, jossa vierailivat monet kulttuurivaikuttajat Juhani Ahosta Jean Sibeliukseen. Samalla hän kirjoitti näytelmiä, novelleja, lehtiartikkeleita, puheita ja oli aikansa merkittävä mielipidevaikuttaja ja suurperheen leskiäiti.

Minna Canthin ja hänen aikalaistensa ansiosta Kuopiolla on suuri merkitys Suomen kehittymiseen tasa-arvon, sananvapauden ja demokratian edelläkävijämaaksi!

Kunnostetussa Kanttilassa jatketaan Minna Canthin työtä sananvapauden eteen teknologian avulla.

LUE LISÄÄ MINNA CANTHISTA +

Tule tukemaan Kanttilaa!

Kanttilassa on vielä paljon tehtävää, joten sinulla on monia tapoja tukea hanketta. Suoran lahjoituksen, kannattajajäsenyyden ja tukituotteiden ostamisen lisäksi voit tulla vapaaehtoiseksi Kanttilan toimintaan. Projekteja on myös paljon opiskelijoille.

Tue Kanttilaa