21.11.2022
Kanttila on kansallinen hanke, josta päättävät myös kuopiolaiset päättäjät. Hankkeessa on laadittu kaikki tarvittavat asiakirjat, taiteen ja tieteen toimijat ovat osallistuneet suunnitteluun, asiantuntijatyönä tilatut arkkitehtisuunnitelmat ovat valmiit, organisaatiomallit suunniteltuina ja valtakunnallisesti rahoitusta on mahdollista neuvotella.
Miten asia etenee Kuopion päättäjien keskuudessa? Hiljaista on.
Muun muassa kulttuurin asioista päättävä hyvinvoinnin edistämisen lautakunta ei ole vastannut 1) pyyntöön tulla esittelemään Kanttilan hanketta lautakuntaan 2) ehdotukseen tulla vierailemaan Kanttilassa 3) kutsuun keskustella Kuopion kulttuuritoiminnan ja laajemmin luovien alojen toimintaympäristöstä. Pyyntö on siis edelleen voimassa, sieltä vuodesta 2017 lähtien eli lämpimästi tervetuloa!
” En muista tällaista hiljaisuuden tilannetta kolmenkymmenen kulttuurivuoden aikana Kuopiossa” kuvaa projektia johtava taidehallinnon maisteri, kulttuurialan asiantuntija Anja Lappi. ”
”Pelkästään Kanttilan ympärille olisi tietenkin muodostettava kumppanuustyöryhmä, johon kuuluu kaupungilta Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Museo toimii vastuumuseona alueellisen museotoiminnan edistämisen ja kulttuuriympäristön tehtävissä ja Kanttila olisi tietenkin yksi kohde. Mukaan työryhmään kuuluisivat kulttuurin ja kansalaistoiminnan, elinkeinotoiminnan, matkailun ja kaupunki-keskustan kehittämisen edustajat. Ja tietenkin edustajat kuopiolaisista. Ja olisihan se hienoa, jos kaupungin markkinointi saataisiin mukaan hankkeeseen.
Nyt odottelemme.”
Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Kanttilaan ei tulla pyynnöistä huolimatta tutustumaan muutamia käyntejä lukuunottamatta, pyöritellään sähköposteissa 20 vuotta vanhoja tietoja ja pohditaan, että mikä se Kanttilan tarina oikein on. Ja että eikö se patsas jo riitä?
Tosiasia on, että 200 vuotta kansallisesti tärkeä rakennus on osa kulttuurihistoriaamme, se on suojeltu ja kaupungin rooliin kuuluu osallistua sen korjaamiseen.
Kuopion olisi nyt ryhdistäydyttävä ja suhtauduttava rahoitushakuihin yhdessä ammattitoimijoiden kanssa vakavasti. Suomessa riittää muitakin rahoitettavia kohteita. Siksi on kaikkien tärkeää tukea hankkeita jakamalla oikeaa tietoa, verkostoitumalla valtakunnallisesti ja viestittävä ylpeästi kuopiolaisesta ja kansallisesta kulttuuriperinnöstämme. Jos päättäjänä ei tunnista taiteen ja tieteen toimintaympäristöjä ja rahoituksia, voi tukeutua vaikka muiden kaupunkien esimerkkeihin.
Tututumiskohteeksi voi ottaa vaikkapa Jyväskylässä Villa Rana, Turussa koko kaupungin strategiaan leivottu kulttuuriohjelma & Rettig Taiteen talo , Lappeenrannassa kulttuuritalo Nuijamies, Savonlinnassa Kulttuurikellari- muutama Taiteen tilat verkostosta mainitaksemme.
Kuopiossa voi opiskella taidetta vauvasta tohtoriksi saakka. Sen jälkeen on tärkeää huolehtia, että ammattia voi jäädä alueelle myös toteuttamaan. Ja kutsua kollegat muuttamaan tänne!
Tässä vinkkejä poimittuna Minna Canthin talo ry:n sähköpostiin tulleista ehdotuksista:
- Perustakaa Jyväskylä-Tampere-Kuopio Minna Canth reitti / matkailu
- Perustakaa Suomalaiset Suurnaiset -näyttely
- Perustakaa lastenkulttuurikeskus
- Perustakaa kahvila
- Perustakaa kulttuurikauppa
- Perustakaa koko kesän kestävä, iso, iso taidenäyttely yhdessä muiden toimijoiden kanssa
- Järjestäkää joulumessut & ja voinko järjestää siellä häät?
- Perustakaa Minna Canthin Salonki & kirjasto
- Järjestäkää leffailtoja sisäpihalle
- Esittäkää teatteria englanniksi
Tässä päällimmäisiä:)- Mukavaa marraskuuta!