KANTTILAN KESÄ 2023
Kanttila on avoinna kesällä 15.6.-30.7.2023 klo 15:00-18:00
Liput 3/6€, sis. ”Kaiken Alku”-näyttelyn, Urban Art graffititeoksen
” Minnan lauseita”, omatoimisen talokierroksen ja mahdollisuuden tutustua Kanttilan korjaushankkeeseen.
Poikkeuksia aukioloaikoihin:
Su 16.7. Kanttila avoinna klo 17:00-18:00.
Ma 17.7. Kanttila on kiinni.
Huom! Käynti sisäpihan kautta, Kuninkaankatu 15, Kuopio
Kanttila kunnostetaan kulttuurin käyttöön edistämään Minna Canthin aloittamaa työtä sananvapauden, tasa-arvon ja demokratian eteen. Kanttilaan perustetaan Minna Canth akatemia, residenssi- ja työtiloja (7 majoitushuonetta), Minnan salonki, esitystila ullakolle ja tietenkin kahvila. Kanttila tulee olemaan avoin kaikille.
Hankkeen rahoitus kuuluu Kuopion kaupungille, valtiolle ja mukaan tarvitaan myös yksityistä rahoitusta. Suunnitelmat ovat valmiina ja Kuopiossa on mahdollisuus rakentaa tulevaisuuden taiteen ja tieteen talo keskelle kaupunkia. www.kanttila.fi
Kanttilan korjaushanke tarvitsee käynnistyäkseen vielä tukea. Voit allekirjoittaa adressin ja käydä tutustumassa suunnitelmiin.
https://www.adressit.com/pelastetaan_kanttila_suojeltuminna…
NÄYTTELYINFO:

Tänä kesänä espanjalais-suomalaiset taiteentekijät tuovat kansainvälisen näkökulman Kanttilaan.

”KAIKEN ALKU”
Munat ja niiden rikkoutuminen toistuu maailman syntymyyteissä eri aikoina ja eri kulttuureissa. Millaisia nuo elämää ja maailmaa synnyttäneet munat voisivat olla?
Näyttelyn taiteilijat ovat Antia Sánchez ja Hannes Aleksi.
https://hannesaleksi.art/
https://antiasanchez.art/
Näyttely on avoinna sisäpihan tiilirakennuksessa.
”MINNAN LAUSEET”
Mikko Parviainen ja Juuso Leskinen ovat graffitein stailanneet Minna Canthin lauseita Kanttilan seiniin. Katutaideyhdistys Urbaani ry näkyy siis Kuopion taidemuseon ”Kannun henki” -näyttelyn lisäksi myös Kanttilassa! https://kuopiontaidemuseo.fi/kannun-henki/
”TALOKIERROS JA SUUNNITELMA”
Arkkitehtitoimisto Hannu Puurunen Oy, arkkitehti Hannu Puurunen ja FM Eeva Martikainen ovat toteuttaneet Kanttilan rakennushistoriaselvityksen (RHS, 2020). Se on luettavissa verkkosivuillamme https://kanttila.fi/kanttilan-rakennushistoriallinen…/ ja pääkohdat historiasta on nähtävillä Minna Salongin huoneen seinällä. Selvitys avaa Kanttilan kaksisataakaksikymmentäkolmevuotisen historian ja rakennuksen eri vaiheet sekä tarjoaa tietoa osin myös sen käyttöhistoriasta. Selvitys luo pohjaa kulttuuri- ja residenssitoimintaan keskittyvän Kanttilan arkkitehti- ja käyttösuunnitelmavaiheeseen.
KUKA MINNA CANTH?
Minna Canth (1844-1897), kirjailija, lehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä, seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja liikenainen. Kanttilassa kuultiin uusimmat eurooppalaiset aatteet, käytiin kauppaa ja Minnan salongissa muutettiin maailmaa.
Keväällä 1897 Kuopion Naisyhdistyksen hallituksen jäsenet Minna Canth, Elisabeth Stenius ja Selma Backlund lähettivät Kanttilasta kolme valtiomiestä tekemään valtiopäivillä esityksen äänioikeuden myöntämisestä naisille valtiollisissa vaaleissa. Asiaa käsitelleen lakivaliokunnan enemmistö katsoi, että ”on sopimatonta vetää nainen valtiolliseen elämään”. Aloite hylättiin vielä tuolloin, mutta yhdeksän vuotta myöhemmin se toteutui 1906.
VINKKI:
Voit varata Kanttilan yksityisesittelyn ja luennon ryhmällesi info@minnacanth.fi alk. 120 € +alv, kesto n. 1 h. Tilauksesta kahvi & kakku/suolainen tarjoilu, esim. kahvi & Minnan kakkua.Ota yhteyttä info@minnacanth.fi tai soita 040 538 3823
HUOM!
Muutos- ja korjaustyön rahoitus ei ole vielä ratkennut ja talo on vuoden 1974 remontin jäljiltä.