KIRJAESITTELY MUSIIKIN KERA
To 17.2.2022 klo 14:00-15:00.
Minna Canthin katu 22, Kuopio.
Kanttilan popup – kirjakahvila.
Vapaa pääsy!

Kuopiolaislähtöinen Iiti (Irmeli) Elomaa esittelee vasta ilmestyneen romaaninsa (julk. 3.2.2022) Pettämätön kauneudentaju. Moni-ilmeinen elämäkertaromaani pohjaa laajoihin kirjallisiin lähteisiin, mutta myös Löfgrenien suvun perimätietoon.

1800-luvun puolivälin kulttuurielämää valottavan romaanin sivuilta löytyy historiallisten faktojen ohella rakkautta, huumoria ja ripaus kielipolitiikkaa.

Erik Johan Löfgren (1825-1884), kuvataiteen lyyrinen romantikko, oli ensimmäinen suomalainen ammattilaistaidemaalari. Turkulaissyntyinen, lukihäiriöstä kärsinyt Löfgren opiskeli Tukholmassa ja Düsseldorfissa ja erikoistui historiamaalariksi Fredrik Cygnaeuksen ehdotuksesta.

Löfgren työskenteli vuosia ulkomailla. Olosuhteiden myötä hänestä kehkeytyi Suomen suuriruhtinaskunnan 1800-luvun puolivälin suosituin muotokuvamaalari. Ateneumin ohella Löfgrenin maalauksia on esillä valtioneuvoston juhlasalissa Smolnassa sekä presidentinlinnassa.

Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär on Löfgrenin tunnetuin historiamaalaus. Maalatakseen sen totuudenmukaisesti hän murtautui vuonna 1862 Turun tuomiokirkossa olevaan Tottien hautaholviin.