MINNA CANTH 175 VUOTTA KANTTILASSA 19.3.2019

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta. Kanttilassa päivänsankaria juhlistetaan päiväkahvien, konsertin ja elokuvaillan merkeissä!

JUHLAPÄIVÄN OHJELMA

KLO 15-17 PÄIVÄKAHVIT

Nautitaan yhdessä syntymäpäiväkahvit itse Minna Canthin kanssa. Kahvittelun ohessa voi tutustua Kanttilaan ja sen tulevaisuudensuunnitelmiin. Tule mukaan ja kerro meille mielipiteesi! 

KLO 18-20 KANTTILAKLUBI #2

Tällä kertaa Kanttilaklubilla lumoudutaan konsertista ja eläydytään elokuviin. Illan aikataulu:

Konsertti & Esitys
Minna, Anna ja Marianna, sanan ja sävelten sikermiä 
Minna Canthin elämänkaari hänen kirjeittensä kautta

Terhi Laitinen, lausunta
AnnaMaria McElwain, klavikordi

Väliaika

Elokuvien aika

Canth on täällä tänään (1994) 
Outi Vuorikarin tähdittämässä TV-dokumentissä tutustutaan Minna Canthin Kuopioon opastetun kierroksen merkeissä. Tutustumiskohteina ovat muun muassa Kuopion Korttelimuseon Minnan salonki, lääninhallitus (entinen Kuvernöörin palatsi), Kanttilan tako sekä Minna Canthin patsas.

Sylvi (1913)
Teuvo Puron ohjaama melodraama Sylvi on ensimmäinen suomalainen kokoillan näytelmäelokuva. Se on myös ensimmäin filmatisointi Minna Canthin samannimisestä näytelmästä (toinen 1944). Orpo Sylvi (Aili Rosvall) on naimisissa itseään vanhemman huoltajansa Aksel Vahlin (Teuvo Puro) kanssa, mutta rakastaa intohimoisesti lapsuudenystäväänsä Viktor Hovingia (Teppo Raikas). Vaikea tilanne ajaa Sylvin epätoivoisiin tekoihin.

Sylvi on autonomian ajan suomalainen näytelmäelokuva, josta on säilynyt elävää kuvaa jälkipolville; säilyneistä kohtauksista on tohtori Hannu Salmi vuonna 2016 koonnut noin 27 minuuttisen, selittävin tekstein varustetun version. Elokuvan ensi-ilta oli Viipurissa Maat ja kansat- teatterissa 24.helmikuuta 1913. Elokuvaa  mainostettiin ”ensimmäisenä suomalaisen taiteen suurteoksena elävienkuvien alalla”. Elokuva on mykkä.

Siihen päätökseen olen tullut, että kaikki juominen, yksin vedenkin, on vahingollista. Poikkeuksen tekee vain kahvi.

Minna Canth