PELASTETAAN MINNA CANTHIN KOTITALO KANTTILA

Suunnitelmat ovat valmistuneet, nyt on aika toimia. Kanttilan kunnostamiseen kerätään varoja nyt joukkorahoituksen kautta.

Vuonna 2016 perustettiin Minna Canthin talo -yhdistys. Sen tavoite on pelastaa kirjailijan ja tasa-arvotaistelijan Minna Canthin Kanttila-rakennus kulttuurikäyttöön. Tavoite edellyttää mittavaa korjaus- ja muutostyötä.

Yhdistyksemme on nyt lähellä onnistumista. Ensimmäistä kertaa Kanttilan kunnostusyritysten ketjussa suunnitelmat on laadittu yhteistyössä taide- ja rakennusalan ammattilaisten kanssa. Arkkitehtisuunnitelmat, tilaratkaisut ja toimintamalli kunnioittavat perintöä, mutta katsovat myös tulevaisuuteen.

Minna Canth asui Kanttilassa nuoruusvuosinaan 1853-1863 sekä uudelleen leskeksi jäätyään vuodesta 1880 kuolemaansa saakka, vuoteen 1897. Kanttilassa Canth kirjoitti näytelmiä, toimi kauppiaana ja vaikutti yhteiskunnallisen keskusteluun. Kuopiossa, Kanttilassa.

Projektissamme kunnostamme Kanttilaa, joka oli Canthin koti, kauppa ja kokoontumispaikka. Se oli myös talo, jossa puolustettiin sivistystä ja edistettiin tasa-arvoa. Kaikessa Canthin tekemisessä ja koko hänen elämäntyönsä keskiössä oli aina tärkeimpänä teemana vapaus – Canthin tärkein perintö meille.

SUUNNITELMA

Toteutamme Kanttilassa merkittävän muutos- ja korjaustyön. Kaikki rakennuksessa oleva huono materiaali poistetaan. Työn toteuttavat alan ammattilaiset. Kohde on arvotettu historiallisesti merkittäväksi kohteeksi maisemansa, historiansa sekä henkilöhistoriansa ansiosta.

Kanttilan 1700 neliön tilat on suunniteltu seuraavasti:

Ensimmäinen kerros: Minnan kahvila & kauppa. Sisustus teatterin keinoin. Keskustelutilat
Toinen kerros: Minnan koti. Residenssi- ja työtilat, kohtaamistilat
Kolmas kerros: Minnan ullakko. Kesäkäyttöön näyttely-monimuototila, työtilat
Piha-alue: Minnan kuisti. Upea Light room, tilaisuudet, konsertit, esitykset

Katso suunnitelmia täältä!

Piirustukset ja tilaratkaisut ovat kuopiolaisen suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo Oy:n toteuttamia. Mukana ydintiimissä ovat kulttuurihistoriallisten kohteiden erikoisasiantuntija ja arkkitehti Hannu Puurunen Lapinlahdelta sekä Savonia-ammattikorkeakoulun arkkitehtuuri- ja rakennusalat koulutusvastuupäällikkö Harry Dunkelin johdolla. Tiimin ja toimintamallin on koonnut kuopiolainen taidehallinnon asiantuntija, kunnostusprojektia johtava taiteilija-yrittäjä Anja Lappi.

YHDISTYS

Minna Canthin talo ry on yleishyödyllinen ja aatteellinen yhdistys. Se omistuksessa ovat tontti sekä tontilla sijaitseva kiinteistö OY Minna Canthin katu 22. Tulevan Kanttilan toimintaa ja sen toimijoita ei ole vielä päätetty. Kanttilan toimintaa on suunniteltu operoitavan esimerkiksi perustettavan säätiön, yhteiskunnallisen yrityksen tai yhdistyksen toimesta. Minna Canthin talo -yhdistyksen hallitukseen kuuluvat asianajaja Seppo Karvinen (vpj.), taidehallinnon maisteri Anja Lappi (pj.) Anya Pro, emeritusprofessori Atte von Wright Itä-Suomen yliopisto, DI Harry Dunkel, koulutusvastuupäällikkö Savonia ammattikorkeakoulu.

Yhdistyksen sisältövaliokunnassa toimivat näyttelijä Virpi Rautsiala, Suomen korvanappiliitto, kirjallisuuskriitikko ja tietokirjailija Terhi Laitinen sekä tuottaja Ulla-Maija Alanne. Rakennusvaliokunnassa toimivat Pasi Pitkänen Kumoni Oy, DI koulutusvastuupäällikkö Harry Dunkel Savonia-ammattikorkeakoulu sekä arkkitehti Hannu Puurunen.

RAHOITUS

Yhdistys on saanut seuraavia rahoituksia: 20 000 € Jenny ja Antti Wihurin rahasto (v. 2018), Kuopion kaupunki 50 000 € (2017) KPY 33 000 € (2017), Cosmopolis Oy 10 000 € (2017) sekä yksityisiä lahjoituksia 13 400 € (2017-2018). Yhdistys on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan verkko-osoitteessa mesenaatti.me. Rahoitusten turvin yhdistys on käynnistänyt suunnitteluprosessin sekä vastannut kiinteistön kuluista ja sen hankinnasta.
Kunnostuksen on arvioitu maksavan kolme miljoonaa euroa.

MINNA CANTH 175- JUHLAVUOSI

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta ja juhlavuosi käynnistyy Kanttilaklubilla Kansallisteatterin lavaklubilla 18.3.2019 klo 16.30-18.30! Keskustelijoina ovat mm. taiteilija-muusikko Eija Ahvo, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen,  Globe Art Pointin hallituksen puheenjohtaja David Kozma, CERADA-tutkimuskeskuksen johtaja Kai Lehikoinen ja ANTI – Contemporary Art Festivalin taiteellinen johtaja-vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen. Kanttilan piirustuksia esittelevät taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo. Klubilla keskustellaan Kanttilasta ja sen suunnitelmista.

TULE MUKAAN – PELASTETAAN KANTTILA YHDESSÄ

Kanttila hanke onnistuu Minna Canthin kulttuuriperinnön merkityksen ymmärtämisen kautta ja yhteistyöllä. Hanketta voi rahoittaa voi joukkorahoituksen kautta, lahjoittamalla tai liittymällä kannattajajäseneksi!

Tiedustelut: Minna Canthin talo ry:n projektijohtaja Anja Lappi, 040 538 3823, info@minnacanth.fi

“Elämä on taistelua, ihanaa taistelua”

Minna Canth