MINNA CANTH (1844-1897)
Minna Canth (1844-1897) oli kirjailija, toimittaja, liikenainen, suurperheen yksinhuoltajaäiti ja vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka elämäntyöllä on ollut suuri merkitys Suomen kehittymisessä koulutuksen ja tasa-arvon edelläkävijäksi. Muun muassa hänen Työmiehen vaimo -näytelmänsä myötä tuli lakimuutos, että naiset saisivat hallita omaa omaisuuttaan. Minna Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivänsä. Minnan vuoksi liput liehuvat salossa hänen syntymäpäivänään 19.3, jolloin myös juhlistetaan tasa-arvoa.
Kirjallisuustutkija Minna Maijala kuvailee Minna Canthia käsittelevässään kirjassaan Herkkä, hellä, hehkuvainen (2016) vahvan naisvaikuttajan herkkää ja haavoittuvaista luonnetta, joka ei näyttäytynyt muille julkisuuskuvan takaa. Canthin elämä ei ollut pelkkää esitaistelijana olemista, vaan yksityiselämässään Canth oli hyvinkin vaatimaton, ajoittain vetäytyvä, melankolinen, innostuva, lämmin ja vieraanvarainen.
Kanttilassa Minna Canth asui nuoruusvuosinaan 1853-1863 ja uudelleen leskeksi jäätyään vuodesta 1879 aina kuolemaansa saakka vuoteen 1897. Hänen kuuluisassa salongissaan vierailivat monet kulttuurivaikuttajat Juhani Ahosta Järnefelteihin ja Jean Sibeliuksesta Akseli Gallen-Kallelaan.
Tästä löydät tiivistetyn Minna-tietopaketin.
Lisäksi Digi kirjastosta kohdasta Kokoelmat löytyy Minna Canthin arkistoaineistoa digitaalisessa muodossa. Sivustolla on esimerkiksi alkuperäisiä käsikirjoituksia, Canthin kirjoittamia ja saamia kirjeitä, näytelmien pääkirjoja, asiakirjoja, valokuvia sekä muuta Canthiin liittyvää materiaalia.