Mitä on residenssitoiminta?
Residenssi tarkoittaa tieteen ja taiteen toimintaa, jonka aikana henkilön, ryhmän tai yhteisön työskentelytila, aika ja tapa poikkeavat tutusta ympäristöstä ja rutiineista. Residenssissä oleminen on irroittautumista arkipäivästä, keskittymistä luomiseen ja tutkimiseen. Se on kokeilemista, yhteisöllisyyttä, uusia avauksia ja työskentelyä uudessa, ei tutussa ympäristössä.
Residenssin aikana, kestoltaan esimerkiksi 1-3 kuukautta, toimija voi kehittää omaa taiteellista ja tieteellistä työskentelyään, kokeilla vaihtoehtoisia taloudellisia malleja, isännöidä taide- ja tiedeammattilaisten tapaamisia, edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua, luoda työllisyyttä ja järjestää näyttelyn, keskustelun tai muun tapahtuman.
Miksi residenssitoimintaa on?
Ammattimaisesti tuotettu, yhteisöllisyyttä rakentava ja kansainvälisesti toimiva residenssitoiminta on yksi tärkeimmistä keinoista kehittää taiteen ja tieteen liikkuvuutta, kehittää toimintaedellytyksiä ja varmistaa uuden luominen.
Innovaatiot taiteessa ja tieteessä vaativat aikaa.
Kuka voi järjestää residenssitoimintaa Kanttilassa?
Kanttilan tiloja vuokrataan toimijoille, jotka täyttävät taiteen ja tieteen residenssikriteerit ja tukevat taiteen ja tieteen residenssitoimintaa. Näitä tahoja ovat mm. Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuopion kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, yksityiset Säätiöt, yksityiset mesenaatit, tutkimuskeskukset ja laaja kansainvälinen verkosto.
Residenssitoimintaa tukeva taho vuokraa esimerkiksi 3-5 vuodeksi Kanttilasta huoneen ja myöntää omilla kriteereillään huoneen residenssikäyttöön 1-3 kk ajaksi. Residenssitoimintaa koordinoiva, tässä tapauksessa Kanttilassa toimiva Minna Canth -akatemia tekee vuokrasopimukset residenssitoimintaa tukevien kanssa.
Kanttila huomioi vuositoiminnassaan sesongit siten, että toukokuu, kesäkuu, heinäkuu ja elokuu suunnataan myös matkailulliseen käyttöön ja syys- ja kevät omistetaan residenssitoimintaan.
Kuka maksaa residenssitoiminnan?
Pääasiassa residenssitoimintaa on rahoituksen näkökulmasta kolmenlaista:
1) Omarahoitteinen
2) Osarahoitteinen
3) Tuettu residenssi
Kustannuksia residenssissä syntyy seuraavista toiminnoista:
- Matkat Kuopioon ja takaisin paikasta x
- Majoitus Kanttilassa ajan esim. 1-3 kk
- Työskentely Kanttilassa tai muussa työtilassa
- Esitys- ja julkaistutoiminta
- Omarahoitteisissa residensseissä taiteilija/tutkija/ryhmä hakee omalla suunnitelmallaan residenssiä 1 viikon-3 kuukauden ajaksi ja vastaa kaikista kustannuksista itse. ( Matkat Kuopioon, Kanttilan huoneen vuokra, työtila Kanttilassa (työtila voi olla Kanttilan koordinoimana vuokrattuna myös muualla kuin Kanttilassa), julkaisu- tai esitystoiminta yms.)
Residenssisuunnitelman on täytettävä Minna Canth akatemian residenssikriteerit
( Kriteerit päivittyvät Kanttilan korjaushankkeen aikana. Esimerkiksi kirjallisen teoksen viimeistely, väitöskirjan kirjoittaminen, sävellystyö, kaupunkiympäristön muotoilu tms.) - Osarahoitteisissa residensseissä taiteilija/tutkija/ryhmä maksaa osan kustannuksista itse ja osan saamillaan apurahoilla.
- Tuetussa residensseissä taiteilija/tutkija/ryhmän residenssitoiminnan maksaa rahoituksen myöntänyt taho
Residenssitoimintaa koordinoiva Kanttila tekee pitkäaikaiset vuokrasopimukset toimijoiden kanssa. Näin turvataan taiteen ja tieteen kehitystoiminnan vaativa jatkuvuus ja taloudellinen kannattavuus.
Mistä kukaan tietää, että Kanttilassa on residenssi?’
Residenssitoiminta ja sen tukeminen on maailmanlaajuisesti vakiintunutta toimintaa. Taiteen ja tieteen residenssit edustavat usein jonkun paikan historiaa ja turvaavat toiminnallaan tulevaisuuden jatkumon.
Minna Canthin talo ry on tj. Anja Lapin johdolla verkostoitunut nyt mm. Dutch Culturen TransArtists verkoston kanssa.
Verkostot toimivat pääosin verkossa ja varausjärjestelmät ovat kansainvälisesti tunnettuja, helppoja käyttää ja saavuttavat laajan käyttäjäkunnan.
Kansainvälisiä verkostoja
Res Artis: Worldwide Network of Arts Residencies, lue lisää: https://resartis.org/
Dutch Culture, Trans Artists, lue lisää: https://www.transartists.org/en/about-dutchculture-transartists
Minna Canthin talo ry, Amsterdam, 2020: https://dutchculture.nl/en/events/finnish-guests-international-visitors-programme-residencies
FAIRE Finnish Artist Residency Network, lue lisää: https://www.fairenetwork.com/
Residenssitoiminta Kuopiossa
Residenssitoiminnan taiteilija/tutkijavolyymi on n. 20–30 henkilöä vuodessa ja se keskittyy syys- ja kevätkauteen. Tänä aikana on keskimäärin neljä taiteilijaa tai tutkijaa keskimäärin kahden kuukauden ajan residenssissä, kolmen huoneen ollessa vuokrattuna muuhun kulttuuri- tai majoituskäyttöön.
Residenssi tarjoaa tukitoimintoja myös olemassa oleville taideinstituutioille, paikallisille kulttuuriyhdistyksille ja taiteen ammattilaisille. Residenssikeskuksen eri puolille maailmaa suuntautuvat yhteistyöhankkeet nostavat pitkällä aikavälillä Kuopion kansainvälistä tunnettuutta vireänä kulttuurikaupunkina. Residenssikeskus parantaa kustannustehokkaasti Kuopion kulttuuritarjontaa erityisesti kansainvälisen ja vieraskielisen tarjonnan osalta.
”Residenssi on ”taidemaailman start-up”, jossa otetaan riskejä ja mahdollistetaan uutta, panostetaan alkutuotantoon. Suomessa tarvitaan lisää työskentelytiloja ja paikkoja, joissa tutkija ja taiteilija voi prosessoida, ideoida ja verkostoitua sekä tehdä tuotantoja.
COVID-pandemiasta huolimatta taidemaailmassa tarvitaan edelleen kansainvälisyyttä ja liikkuvuutta, etenkin residenssien tarjoamia työskentelymahdollisuuksia ja -olosuhteita.
Myös ilmastonmuutos ja sen tuomat muutokset taiteilijoiden matkustamiseen vaikuttavat keskusteluun residenssien tulevaisuuden skenaarioista. Jatkossa residenssitoimintaa pitää pystyä tekemään kestävän kehityksen mukaisesti.”
(Suomalainen residenssitoiminta tänään, Svenskulturfondet, Riitta Heinämaa, 20212021)
Diginäyttämöiden avulla toiminta ja tuotokset leviävät maailmanlaajuisesti:
Suomessa voisi käynnistää m-cultin johdolla hankkeen, jonka teemana olisi virtuaaliresidenssi. Siinä tutkittaisiin paikan päällä toimivan residenssin ja on-line-residenssin muotoja. Tähän mennessä saatujen kansainvälisten kokemusten mukaan virtuaaliresidenssi on kustannustehokkaampi vaihtoehto, mutta osallistujien välinen vuorovaikutus jää uupumaan.
(Suomalainen residenssitoiminta tänään – nykytilanne ja kehittämistarpeet Föreningen Konstsamfundet Riitta Heinämaa, 2021) https://www.m-cult.org/
Vonnko järjestää juhlat tai häät Kanttilassa?
Kaikki residenssijaksojen väleihin jäävät majoitusyöt suunnataan yleisille markkinoille, turisteille, kumppanimajoittujille tai työtiloiksi. Tilojen varaustilanteen tarkasteluun, vuokraukseen ja maksuliikenteeseen tarjotaan useita vaihtoehtoja. Tätä suunnittelutyötä tehdään alan asiantuntijoiden kanssa, kun korjaushanke etenee.
Tilat
Majoitustiloja on 7 kpl, yhteensä 141 m². Yksi sijaitsee alakerrassa, sisäpihan puolella, muut osastoituna toisessa kerroksessa siten, että huoneita voidaan yhdistää väliovilla.
Anni 16 m²
Elli 17 m²
Hanna 17 m²
Maiju 19 m²
Jussi 19 m²
Pekka 19 m²
Lyyli 34 m² (esteetön)
Kalustetuissa huoneissa on oma kylpyhuone, minikeittiö ja WLAN. Ne soveltuvat monipuoliseen kulttuurikäyttöön lukuun ottamatta voimakkaita hajuja, ääniä tai tulta sisältäviä toimintoja.